Având în vedere măsurile întreprinse de S.C. Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița S.A., cu sediul în Târgoviște, Bd. I.C. Brătianu, nr. 50, județul Dâmbovița, în urma poluării sursei de apă din Barajul Pucioasa și sistarea furnizării cu apă potabilă a orașului Pucioasa și a comunelor Brănești, Vulcana Băi, Vulcana Pandele și Doicești, pentru corecta informare a utilizatorilor serviciilor noastre, vă aducem la cunoștință următoarele:
În cursul anului 2015, în ceea ce privește monitorizarea prezenței microbiologice a bacteriei Clostridium perfringens de către Compania de Apă Târgoviște și Direcția de Sănătate Publică, în Laboratorul Pucioasa, conform prevederilor Legii 458/2002 privind calitatea apei potabile, Compania de Apă a fost obligată la recoltarea a 12 probe pe an din Stația Pucioasa și 10 de la utlilizatorii serviciului, în acest sens fiind efectuate 17 probe din apă din stație, respectiv 31 de probe de la utilizatorii serviciului. De asemenea, din Bazinul de înmagazinare de la Musa s-au efectuat 26 de probe privind prezența aceleiași bacterii, numărul minim legal fiind 10, din bazinul de apă de la Brănești, 20 de probe, legea prevăzând un număr minim de 10 probe, iar în rezerva de apă din localitatea Vulcana Băi, în anul 2015, s-au preluat un număr de 11 probe, față de 6. Toate probele preluate au fost conforme, rezultând un număr de 0 unități formatoare de colonii/ 100 ml de apă. Totodată, în data de 11 ianuarie 2016, au fost prelevate 5 probe de la consumatori, toate fiind conforme, respectând întocmai valorile stabilite de parametrii din cadrul legal sus amintit.
La data de 14 ianuarie 2016, a fost preluată proba de audit de Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița din stația de tratare Pucioasa din cadrul Companiei de Apă Târgoviște, și în data de 15 ianuarie a fost semnalată o încărcătura de 8 unități formatoare de colonii – Clostridium perfringens în 100 ml de apă, încărcare posibil de tratat prin adecvarea procesului tehnologic. Urmare a interpretarii probelor și apariția unor riscuri în ceea ce privește sănătatea populației, s-a dispus monitorizarea atentă și preluarea de noi probe, care în data de 16 ianuarie 2016 au indicat 74,16, 12 unități formatoare de colonii în 100 ml de apă, încărcări posibil a fi tratate prin hiperclorinare. Având în vedere creșterea acestor încărcări microbiologice, s-a luat decizia de către conducerea Companiei de Apă Târgoviște – Dâmbovița de a sista furnizarea serviciilor oferite de societatea noastră. Furnizarea apei potabile a fost sistată în 16 ianuarie 2016, ora 18:00, în orașul Pucioasa și în comunele Brănești, Vulcana Băi, Vulcana Pandele și Doicești datorită unor încărcări microbiologice (Clostridium perfringens) în apa brută provenită din Barajul Pucioasa. Cu privire la acest lucru au fost anunțate Primăriile localităților afectate, Direcția de Sănătate Publică, precum și celelalte instituții ale statului, așa cum prevede art. 26, alin. (2) din Normele de supraveghere, inspecție sanitară și monitorizare a calității apei potabile, aprobate de H.G. nr. 974 din 15 iulie 2004. Prezența încărcării microbiologice în apa brută a Barajului Pucioasa a fost semnalată și de către Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița, în baza cărora, șeful secției Nord-Est a decis sistarea producției, concomitent cu sistarea furnizării apei potabile, începând cu data de 16 ianuarie 2016, ora 18:00.
De asemenea, în urma sistării alimentării cu apă a localităților menționate mai sus, anunțul S.C. Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița S.A. cu privire la acest lucru a fost înaintat reprezentanților presei și postat pe site-ul societății (www.catd.ro). Totodată, beneficiarii serviciilor livrate de societatea noastră au fost înștiințați prin intermediul unor afișe postate în localitățiile respective.
Învederăm faptul că potrivit art. 8, alin. (6) din Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița dispune informarea consumatorilor, cu excepția cazurilor în care nerespectarea valorilor parametrilor nu are însemnătate pentru sănătatea acestora.
Societatea noastră a întocmit un plan de măsuri pentru oprirea alimentării cu apă, igienizarea decantoarelor prin spălare cu apă hiperclorinată, curățirea filtrelor, a bazinelor precum și a decantoarelor aferente bazinelor de la Musa, Pucioasa Sat și Brănești, și a procedat la identificarea cauzei, potrivit art. 8 din Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile. Totodată, s-au prelevat probe din bazinele de stocare (Musa, Brănești și Vulcana Băi), precum și probă de apă din priza Barajului din Pucioasa, în vederea analizei prezenței bacteriei Clostridium Perfringens, rezultatele acestor probe au indicat o prezență foarte ridicată (4800, 700, 500 unități formatoare de colonii, în funcție de ziua recoltării) a bacteriei în apa brută captată la priza stației de tratare și 0 unități la bazinele de stocare din care se livrează apă consmatorilor, fapt pentru care ne îndreptățește să susținem că utilizatorii serviciului nostru nu au primit apă necorespunzatoare din punct de vedere al normelor de calitate.
Pe perioada sistării furnizării cu apă potabilă a localităților Pucioasa, Brănești, Vulcana Băi, Vulcana Pandele și Doicești, sistare ca urmare a unei situații de urgență, s-a demarat distribuirea apei potabile către populație cu cisterne igienizate și alimentate cu apă de la rețeaua de distribuție Buciumeni, provenită din sursa Gâlma, calitatea apei fiind monitorizată, în acest sens fiind eliberat buletin de analiză pentru fiecare recipient distribuit către consumatori, conform prevederilor legale.
Luând în considerare cele arătate, subliniem faptul că S.C. Compania de Apă Târgoviște – Dâmbovița S.A. a îndeplinit întocmai prevederile legale ce stabilesc măsurile necesare în cazul sistării furnizării serviciului de alimentare cu apă pentru neîncadrarea apei brute în valorile stabilite de Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, livrată utilizatorilor, aceasta fiind o situație de urgența conform prevederilor legale și nu o sistare impusă de motive imputabile operatorului.
Având în vedere hotărârea Comitetului Județean Pentru Situații de Urgență Dâmbovița din data de 20 ianuarie 2016, S.C. Compania de Apă Târgoviște – Dâmbovița S.A. a reluat furnizarea apei în localitățile afectate, începând cu data de 21 ianuarie 2016, ora 08:00. De asemenea, vă informăm că toate probele de apă recoltate în perioada 18-19 ianuarie 2016 sunt conforme din punct de vedere microbiologic la toți parametrii analizați, conform prevederilor Legii nr. 458/2002, așa cum reiese din buletinele probelor de apă aferente.
Din considerente ce țin de aplicarea și respectarea normelor referitoare la politicile de sănătate publică în astfel de situații, s-a menținut restricția în ceea ce privește consumul apei în scop potabil și pentru prepararea alimentelor și s-a recomandat folosirea acesteia pentru nevoi menajere și pentru igienă individuală.
Acționăm în continuare împreună cu Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița în vederea monitorizării fluxului de producție și vom dispune măsurile necesare în funcție de rezultatul analizelor probelor de apă, probe prelevate zilnic de Compania de Apă Târgoviște și DSP Dâmbovița.
Vă mulțumim pentru înțelegere!
Director General,
Dr. Jr. OPREA Alexandru
The post Informare – Compania de Apă Târgoviște – Dâmbovița appeared first on Columna TV.